Zelf Verkocht

Asbestverwijdering: een urgente taak, vooral in Vlaanderen

Sinds het jaar 2001 is er geen asbest meer in omloop in de bouwsector. Lange tijd was asbest een veelvoorkomend materiaal in bouwmaterialen. Echter, toen de ernstige gezondheidsrisico's aan het licht kwamen, veranderde dit snel. Vanaf november 2022 is er in Vlaanderen een nieuwe fase van de strijd tegen asbest aangebroken. Wat moet je weten over asbest en hoe kun je asbest veilig verwijderen?

Asbest was overal

Naar schatting werden meer dan 3.500 materialen voorheen (deels) vervaardigd met asbest. Asbest had namelijk verschillende voordelen. Het was sterk, isolerend, brandwerend en vooral goedkoop. Het vertoonde nauwelijks slijtage door de jaren heen, waardoor het aantrekkelijk was om asbest te verwerken in bouwmaterialen. Dit gebeurde dan ook op grote schaal.

Een sluipende moordenaar

Al in de jaren 1930 werd duidelijk dat langdurige blootstelling aan asbest op de lange termijn ernstige ademhalingsproblemen (zoals asbestose) en zelfs kanker kon veroorzaken. Ondanks deze risico's bleef het product populair, vooral in de bouwsector, met een hoogtepunt in de jaren 70 en 80. België was destijds een van de belangrijkste producenten van asbest(producten) ter wereld.Pas in 1998 werd het produceren van asbest volledig verboden in België, ondanks de duidelijke gezondheidsrisico's. Pas in 2001 mocht asbest helemaal niet meer worden toegepast of verkocht.

Welke bouwmaterialen bevatten asbest?

Woningen die voor 2001 zijn gebouwd, bevatten hoogstwaarschijnlijk asbesthoudende bouwmaterialen. Hier zijn enkele voorbeelden van bekende bouwmaterialen waarin asbest vroeger werd gebruikt:


  • Golfplaten voor daken
  • Dakgoten
  • Schoorsteenpijpen
  • Buizen
  • Isolatiemateriaal voor leidingen
  • Vloer- of muurtegels, vinylvloeren
  • Lambrisering
  • Vensterbanken en dorpels in imitatiemarmer
  • Bloembakken

Het herkennen van asbest

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of een materiaal asbest bevat:

  • Tijd: Asbest werd tussen 1945 en 2001 veelvuldig geproduceerd en/of toegepast in België. Materialen die voor 2001 zijn gebruikt, hebben dus een verhoogd risico op asbest bevatten.
  • Textuur: Oudere materialen met een honingraatstructuur of witte vlekken op asbestcementmaterialen kunnen wijzen op de aanwezigheid van asbest.
  • Verwijzingen: De vermelding "AT" duidt op asbestverwerking, terwijl "NT" staat voor een asbestvrij materiaal.
  • Ontvlambaarheid: Als je met een aansteker over een materiaal wrijft en het gemakkelijk ontvlamt, kan dit duiden op asbest, omdat asbest van nature brandwerend is.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat visuele inspectie alleen niet voldoende is om met zekerheid vast te stellen of een materiaal asbest bevat. Een laboratoriumanalyse door een erkend asbestlaboratorium is de enige betrouwbare manier om de aanwezigheid van asbest definitief vast te stellen. Bij twijfel is het altijd raadzaam om een professional in te schakelen om een asbestinventarisatie uit te voeren voordat er werkzaamheden aan potentieel asbesthoudende materialen worden uitgevoerd.


Het juiste moment om je huis te koop te zetten

Lees meer

5 Tips om je huis snel en aan de beste prijs te verkopen.

Als je je huis wilt verkopen, wil je dat natuurlijk snel en aan de beste prijs doen. Hier zijn 5 tips om je hierbij te helpen, met behulp van zelfverkocht.be, de ideale oplossing voor particuliere verkopers.

Lees meer

Belangrijke documenten bij het verkopen van een woning

Tegenwoordig verkoop je een huis niet zomaar. Als verkoper moet je verschillende officiële documenten aanvragen en verzamelen om te kunnen overleggen aan potentiële kopers.

Lees meer

De voordelen van een energie-audit

Wanneer je een woning renoveert, gaat het niet enkel om het verhogen van het comfort in huis. De stijgende energiekosten dwingen ons bewuster na te denken over het totaalplaatje. Maar hoe weet je zeker dat je de beste keuzes maakt binnen je budget? Een energie-audit biedt de zekerheid die je zoekt.

Lees meer

EPC: de sleutel tot een energiezuinige woning

In de huidige onvoorspelbare energiemarkt is er weinig controle over de energieprijzen, maar wel over de energiezuinigheid van onze woonst en diens effect op onze energiefactuur. Daarom wordt het energieprestatiecertificaat (EPC) steeds belangrijker bij de zoektocht naar een energiezuinige woonst.

Lees meer

Waarom Zelf verkopen?

Lees meer

Voor je de woonst te koop aanbiedt !

Lees meer

Tips & Tricks voor de juiste foto's

Lees meer

10 Tips om de woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Lees meer

Hoe versnel je de verkoop van de woning?

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x