Zelf Verkocht

EPC: de sleutel tot een energiezuinige woning

In de huidige onvoorspelbare energiemarkt is er weinig controle over de energieprijzen, maar wel over de energiezuinigheid van onze woonst en diens effect op onze energiefactuur. Daarom wordt het energieprestatiecertificaat (EPC) steeds belangrijker bij de zoektocht naar een energiezuinige woonst.

Wat vertelt een EPC?

Het EPC is als een puntenkaart voor je woning. Het krijgt een score tussen 0 en 700, waarbij een lagere score betekent dat je woning beter scoort. Aan deze score is een label verbonden, variërend van F (rood) tot A+ (donkergroen).

Waarom is dit zo belangrijk?

De energiezuinigheid van een woning wordt steeds crucialer voor potentiële huurders of kopers. Woningen die energetisch niet up-to-date zijn en daardoor veel energie verbruiken, worden minder interessant in de toekomst. In Vlaanderen is het zelfs vanaf 2023 verplicht voor kopers van een woning met een energielabel E of F om binnen vijf jaar energetische renovaties uit te voeren.

Bij het aanvragen van een hypothecaire lening is het bovendien nu verplicht om een schatting van de woning aan te vragen. Hiermee wil de overheid verkopers stimuleren om prijzen te hanteren die overeenstemmen met de werkelijke staat en energiezuinigheid van de woning. Zo kunnen kopers ook een deel van hun lening gebruiken voor renovaties in plaats van mee te gaan in een biedoorlog.

Kortom, als huurder of koper van een woning is het belangrijk om precies te weten waar je aan toe bent, en het energieprestatiecertificaat is daarbij een onmisbaar instrument.

Wat bepaalt de score?

De score op het EPC, variërend van 0 tot 700, geeft aan hoeveel energie de woning per jaar en per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte verbruikt, uitgedrukt in kWh/m2. Deze score hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatiegraad van de muren, vloeren, dak, ramen en deuren, de verwarmings- en warmwaterproductiesystemen, het gebruik van zonnepanelen of zonneboilers, en ook het type woning en het bouwjaar.

Let wel op: hoewel het EPC een nauwkeurig beeld geeft van de energiezuinigheid van de woning, is het geen garantie voor een lage energiefactuur. Het energieverbruik kan variëren afhankelijk van het aantal bewoners en hun energiegebruiksgedrag.

De snelste weg naar energie-efficiënt wonen?

Het EPC bevat aanbevelingen om je woning energie-efficiënter te maken, maar je bent niet verplicht om deze uit te voeren. Er is helaas geen wonderoplossing om je EPC-score drastisch te verlagen.


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x