Zelf Verkocht

Belangrijke documenten bij het verkopen van een woning

Tegenwoordig verkoop je een huis niet zomaar. Als verkoper moet je verschillende officiële documenten aanvragen en verzamelen om te kunnen overleggen aan potentiële kopers.

Juridische documenten

  • Bij de verkoop van een woning moet je bewijzen dat je de eigenaar bent. Dit kan worden gedaan met behulp van de eigendomstitel, zoals bijvoorbeeld een aankoop- of schenkingsakte.
  • stedenbouwkundige inlichtingen
  • kadastrale documenten (kadastrale legger en plan)

Bouwtechnische documenten

  • Een belangrijk bouwtechnisch document is het postinterventiedossier. Dit is verplicht bij elke verkoop van een woning waarvan de bouw is begonnen na 1 mei 2001, of waar aanpassingen zijn gedaan door één of meer aannemers sinds die datum.
  • Ook het EPC (energieprestatiecertificaat) is een vereist document bij verkoop. Een EPC-score geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Sinds 1 januari 2019 mogen enkel EPc documenten aangevoerd worden die na deze datum zijn opgemaakt.
  • Zorg er ook voor dat de elektrische installatie wordt gekeurd. Als deze niet conform is, moet de koper van een installatie die vóór 1 oktober 1981 in gebruik is genomen, binnen 18 maanden na de akte zorgen voor een keuring die wel conform is. Voor installaties in gebruik genomen na 1 oktober 1981 bedraagt deze termijn 12 maanden vanaf het keuringsverslag.

Milieuattesten

  • Bij de verkoop van een woning is een bodemattest altijd verplicht. Recentelijk is het bodemattest uitgebreid met een extra parameter: de aanwezigheid van PFAS in de bodem. Voorlopig heeft dit alleen invloed op de wachttijd van het attest, die langer is geworden.
  • Daarnaast moet je de koper ook informeren over de eventuele overstromingsgevoeligheid van het perceel.
  • Vanaf 23 november 2022 zal he asbest attest verplicht worden bij de verkoop van een woning die gebouwd werd voor 2001
  • Indien de woonst nog over een stookolietank beschikt, dient je ook voor deze een conformiteitsattest af te leveren.

Als je zelf je woning wil verkopen, kan je alle nodige documenten als particulier zelf perfect opvragen, al neemt dat wat tijd in beslag.

Je kan je ook laten ondersteunen door zelfverkocht.be. Deze online vastgoedmakelaar kan je helpen bij het opstellen van een volledig en correct verkoopdossier. Ze zorgen voor de aanvraag en verzameling van alle vereiste documenten, inclusief juridische, bouwtechnische en milieuattesten. Dit bespaart je tijd en zorgt ervoor dat je een professioneel dossier hebt om aan potentiële kopers voor te leggen.

Daarnaast biedt zelfverkocht.be ook andere diensten aan om je woning succesvol te verkopen, zoals het opmaken van een verkoopdossier, het plaatsen van je woning op verschillende vastgoedwebsites, het begeleiden van bezichtigingen en onderhandelingen, en het opstellen van de verkoopovereenkomst.

Met de hulp van zelfverkocht.be kan je als verkoper dus op een efficiënte en professionele manier je woning verkopen, met een volledig en correct verkoopdossier dat aan alle wettelijke vereisten voldoet. Zo kan je potentiële kopers transparantie en vertrouwen bieden, wat kan leiden tot een vlotte verkoop van je woning.


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x